IZEGEMSE KOEKOEK
 

Startpagina

Vrienden van de Izegemse koekoek

Herkomst

Eigenschappen

In beeld

In de pers

Verwijzingen

Contact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eigenschappen

Uiterlijke kenmerken 

De Izegemse koekoek is een tamelijk fors vleeshoen met een rozekam. Bij koekoekkleurige dieren is elke veer onscherp dwarsgeband in afwisselend donkerder grijs en wit-lichtgrijs.

De standaard geeft als richtgewicht 3,5 kg. voor een jonge en 4 kg. voor een overjarige haan. Voor een jonge hen wordt 3 kg. aangegeven en voor een overjaarse 3,5 kg.

De staart van de Izegemse koekoek is weinig ontwikkeld en wordt bijna horizontaal gedragen. Het lichaam is tamelijk rechthoekig van vorm met een lange brede rug die vlak is tussen de schouders en horizontaal gedragen wordt. De borst is breed, iets opgericht, goed naar voren gedragen en goed bevleesd. De benen zijn onbevederd en wit van kleur, evenals de bek.

Leg- en vleeseigenschappen 

De Izegemse koekoek beschikt over een ruime waaier van kwaliteitsvolle eigenschappen. Het is bekend dat de Izegemse koekoek zijn kwaliteit als vleesproducent als geen ander combineert met een goede leg.

Om de dieren volgroeid te krijgen moet men wel rekenen op 7 8 maanden, naargelang het gaat om hennetjes of haantjes. Het fijne vlees kan echter beslist al op vroegere leeftijd geproefd worden.

De hennetjes gaan aan de leg op een leeftijd van 7 8 maanden. Zeer kenmerkend is dat zij na de legstart een goede winterleg volhouden. Gemiddeld worden per jaar 150 bruinschalige eieren van 65 68 gram gelegd. Na de winterleg gaan de meeste hennen vanaf maart reeds aan het broeden. Een broedende hen kan met groot gemak 15 eieren uitbroeden.

 

 

Izegemse koekoek haan

Ik ben de oudste